Verlichting

Just another SeoBureau site

Misschien vindt u het niet zo belangrijk, maar de kleurtemperatuur van een lichtbron kan van cruciaal belang zijn en alles beïnvloeden, van onze levenskwaliteit tot onze efficiëntie. Daarom bekijken we hier hoe we de lichtkleur kunnen regelen met sommige LED-armaturen.

LED verlichting heeft de laatste jaren een drastische ontwikkeling doorgemaakt. Niet meer dan een decennium geleden werden de lichtdioden over het algemeen geassocieerd met goedkope feeërieke lampjes, maar vandaag heeft de LED de traditionele verlichting in vele opzichten voorbijgestreefd. Naast een langere levensduur en minder onderhoud is een van de belangrijkste redenen dat de kleurtemperatuur van sommige LED-armaturen is aangepast aan het circadiane ritme.

Afstembaar wit

Afstembaar wit, daglichtregeling of circadiane verlichting. Dit zijn allemaal gelijkaardige concepten die betrekking hebben op producten die het circadiane ritme nabootsen door continue veranderingen in de kleurtemperatuur. Bij zonsopgang straalt de zon een roodachtig licht uit in het lage segment van de Kelvin-schaal. In de loop van de dag wordt het licht helderder, waarna het in het midden van de dag overgaat in een blauwachtig licht. Bij zonsondergang herhaalt de procedure zich in omgekeerde volgorde. De kleurtemperatuur die de zon uitstraalt verandert dus voortdurend en dit is wat afstembaar wit imiteert. Lees meer over Kelvin en kleurtemperaturen in onze vorige blogpost hier.

Verbeterde efficiëntie en levenskwaliteit

Studies tonen aan dat het circadiane ritme een positieve en kalmerende invloed heeft op de mens. Om die reden kan het een goed idee zijn om verlichting met afstembaar wit te overwegen op plaatsen waar u overdag niet van nature aan zonlicht wordt blootgesteld. In klaslokalen kan daglichtregeling het stressniveau van de leerlingen positief beïnvloeden en hen betrokken maken bij het lesgeven. Dit is ook zichtbaar in kantoren, waar de werknemers een verhoogde efficiëntie zullen ervaren. Tot slot kan afstembaar wit bijdragen tot een sneller herstel als patiënten op ziekenhuisafdelingen aan deze verlichting worden blootgesteld.

LED kiezen

Bepaalde functies zoals daglicht, noodverlichting en meerdere sensoren en een uiterst installateurvriendelijk systeem zijn gemakkelijker uit te voeren met DALI. Als het gaat om dynamische effecten, synchronisatie van specifieke fadetijden, is DMX waarschijnlijk een betere keuze. Welk verlichtingssysteem u ook kiest, het belangrijkste is dat het systeem past bij de kenmerken van uw project.

Zoek je  Solar verlichting dan zit je goed bij solartuinverlichting.be